Wat is Tantra?

Het is niet zo eenvoudig om uit te leggen wat Tantra is. Er zijn verschillende stromingen en de meningen zijn verdeeld. Ik heb dan ook de omschrijvingen van mijn Tantra collega’s en boeken geraadpleegd om zo duidelijk mogelijk te kunnen omschrijven waar binnen Jivas en Bewustincontact de Tantra voor staat.

Jivas is sanskriet voor  “Het leven in zijn totaliteit”  Voor mij is Tantra een levensvisie waarin je geïnteresseerd bent in bewust-ZIJN.

Bewustincontact. Mensen die spiritueel willen groeien, zijn binnen de Tantra vanzelf geïnteresseerd in fundamentele levensvragen in het leven en om een heel mens te worden. Daar gaat vaak een intens helingsproces aan vooraf. Om echt heel te worden is grote interesse voor seksualiteit, liefde en het verdiepen van bewustzijn nodig. Ons fysiek aanwezig zijn op deze aarde is uiteindelijk ontstaan uit seksuele energie gecombineerd met liefde.
Bij Tantra is het gewoon dat je eerst voldoende ervaring hebt met seksuele energie en het echt helemaal hebt kunnen leven. Dat je het door en door hebt leren kennen waardoor je het stap voor stap achter je kunt laten. Parallel aan dit pad is het verder van groot belang dat er voldoende gemediteerd wordt, bewust Zijn is een vereiste. Daar mag je gerust vele maanden, jaren of zelfs levens voor uittrekken

Zolang er nog veel emoties aanwezig zijn als boosheid, verdriet, frustratie, woede of jaloezie kun je niet geheel vrij in contact komen met je ware Zelf. Er is eerst een grondig reinigingsproces noodzakelijk. Alle onbewuste donkerheid in je wezen moet weerlicht worden. Het volgen van bijvoorbeeld voldoende emotioneel lichaamswerk en diverse therapiegroepen kunnen daarbij een grote dienst bewijzen. 
Daarnaast kunnen meditaties zoals Dynamic, Mandala,Kundalini je bij dit proces helpen.

Tantra en Energie

Transformatie van seksuele energie 
Tantra kent de krachtigste meditaties en oefeningen om seksuele energie te transformeren, om omgezet te worden naar hogere niveaus zoals Liefde, Spiritualiteit en puur Zijn. Door maanden of jarenlang deze oefeningen te doen gaan de energiekanalen steeds verder open waardoor de energie steeds makkelijker kan doorstromen. Deze oefeningen kunnen het beste eerst alleen voor jezelf gedaan worden. Als ze redelijk doorleeft zijn, kan voorzichtig met een partner geoefend worden. Verder kent Tantra meditaties waarbij je zolang op je naakte partner mediteert dat er geen enkel verlangen meer opkomt. Je meditatie wordt door geen enkele seksuele drift meer verstoord,maar dit is wel een van de moeilijkste opgaven. Nadat je voldoende lang op je naakte partner hebt gemediteerd zeg je: ‘Dank je wel voor je toegewijde hulp’,meer is niet nodig. Gedurende deze processen ga je ervaren dat langzaam aan de energie niet via het sekscenter naar buiten gaat maar steeds verder omhoog langs de ruggengraat gaat stromen, dit wordt de stijgende Kundalini stroom genoemd. 
Meditaties zoals Kundalini, Kleine HemelseKringloop, Hong Sau, Chakra Breathing, Chakra Sounds, kunnen je bij dit transformatieproces helpen. 

Verdieping Intimiteit 
In eerste instantie gebeurt vrijen met een partner door interactie van de mind. Het contact met het Goddelijke is nog niet aanwezig en het vrijen is eigenlijke pure seks. Het is prima om op deze manier seks te bedrijven en het helemaal te kennen, het helemaal tot in de kern te doorgronden. Dit kun je zien als een springplank naar verder spiritueel groeien. Door al het voorwerk van reinigingen meditatie zien we de partner niet meer als een seks- of lust-object.Aanrakingen zijn zuiver vanuit een spiritueel hart en niet vanuit een erotische, egoïstische of sensueel getinte mind. Bij de Tantrische verbinding wordt bijvoorbeeld de vrouw als een Godin vereerd. Je komt langzaam aan steeds meer in verbinding met de energie van je partner in plaats van met het fysieke lichaam. Je krijgt het gevoel dat je via je partner een heilige tempel binnen treedt. Het is het mooiste als je helemaal in verbinding met jezelf bent,met je Zijn en van daaruit dieper in contact mag komen met de ander. Die verbinding gaat voorbij aan elke fysieke vorm en persoonlijkheid. Er ontstaat een verbinding op het niveau van het Zelf, welke veel dieper gaat dan de liefde tussen twee personen. Er ontstaat een verbinding via de ander met het Goddelijke die volledig voorbij gaat aan de liefde via het hart en de emoties.Er vindt een intieme verbinding plaats die alle voorstellingen van de mind achter zich laat. Er is echte verbinding op het hoogste niveau, een Goddelijke eenwording in het vrijen, een orgastisch kosmische eenwording,

No comments yet.

Geef een reactie